Izložba

 

 

Mrtva priroda - kubizam

Brčko zadnjih decenija nije oskudjevalo talentovanim i uspješnim, a ni onim manje talentovanim slikarima danas rasutim širom svijeta, za što możemo, između ostalog, zahvaliti izuzetnom i krajnje savjesnom pedagoškom i slikarskom pregalaštvu slikara Slobodana Dimitrijevića. Vršeći svoju dugogodišnju pedagoško-likovnu misiju sa mladima u školi i likovnom klubu Likum, čiji je član i jedan od osnivača bio, nesumnjivo da je Dimitrijević imao veliki uticaj na svoje učenike, a uzvratno od njih je primao mladalački stvaralački duh koji ga i danas ne napušta.

 

Ne možemo tvrditi da je Dimitrijević ikada ima samo jedan uzor u slikarstvu, ali je njegov poziv likovnog pedagoga uticao da se ne opredjeljuje, vec da eksperimentalno slikajući traga i istražuje slikarstvo u cjelini. Na taj način stečena saznanja i iskustva nesebično je prenosio na mlade i i tako uticao na razvoj slikarstva u Brčkom. Upravo takvim načinom djelovanja on se najčešće u svom slikarskom radu vraćao onim stilovima koji su najviše odgovarali njegovom slikarskom temperamentu, a to su kubizam i impresionizam.

 

Oduševljen kubistima, Dimitrijević ne teżi pukom kopiranju, već i ovdje odlučuje svoj istrażivački duh, pa sve više razumjevajući i usvajajući način istraživanja u kubističkom slikarskom pravcu snagom svoga talenta, pravi otkolon velikog uticaja, i stvara zapažena djela u prepoznatljivom i originalnom dimitrijevićevskom kubizmu. Njegov kubizam čine pejzaži, mrtve prirode, figuralne kompozicije i portreti originalno i snažno svedeni na kubističke forme, a da pri tome nisu izgubili ništa od realnog prepoznatljivog oblika naslikanog. Ta, gotovo vajarska, snaga oblika dobija svoje ruho kroz nanijeti harmonični, često lirski i ugodan, topli ili hladni, kolorit koji svojom gamom definitivno uobličava, miri i povezuje sve suprotnosti pretvarajući ih u prekrasno naslikani prizor. Znalački, na odabrana mjesta postavljeni slikarski akcenti, na uvijek besprijekornoj kompoziciji, još više doprinose prijatnom likovnom ugođaju posmatrača.

 

Istrażivačkim pristupom slikarskoj impresiji, Dimitrijević je stvarajući u ovom maniru naslikao svoje opet prepoznatljive i izvanredne intimističko-realističke impresije. Za razliku od njegove kubističke faze ovdje uočavamo jedan drugi, sasvim njeżan, intimistički odnos i pristup autora prizorima koje slika. Analitički gledano, kod ove faze njegovog stvaralaštva uočavamo da se Dimitrijević slikajući na ovaj način , svjesno ili nesvjesno, prisjeća ili vraća motivima iz svoga djetinjstva. Zamoren i prezasićen svakodnevnim problemima civilizacije i gradskom vrevom, željan tišine, u potrazi za motivima, on se sve više osamljuje u pitome pejzaże seoskih polja van urbanih naselja. Tu se użivajući u spokoju i osami, neometano, gotovo pobożno, predaje stvaralaštvu i posvećuje samo svome iskrenom slikarskom ispovjedu, da bi pri tome uživao u tišini gluhoće prekrasnog krajolika ispod velikog i otvorenog prostranstva neba. Bilo da se radi o pejzażu, mrtvoj prirodi, portretu ili religijskim temama, ova faza njegovog slikarskog stvaranja odiše mirnom tišinom naslikanog motiva i harmonijom kolorističke mekoće sa izvanrednim i sjetnim slikarskim sfumatom koji se gubi u treptaju nedokučivosti pogleda tamo negdje u pozadini ili daleko u nedogledu horizonta. U izvanredno ukomponovanom motivu prostor je često produbljen, a majstorski sprovedeno svjetlo uobličava plastičnost motiva. Izvanredni akcenti kao da podcrtavaju davna i daleka prizvučja nekih intimnih osjećanja autora. Naslikani portreti u ovoj fazi se čine kao neke autoru bliske osobe, a sadrżaji mrtvih priroda vraćaju nas u davnoprošlo djetinjstvo. Slikar dugo veže pogled posmatrača za sliku nedoumicom da li je pred nama sve potpuno jasno ili je istina ipak obavijena velom neke nedokučive, samo autoru znane, davno izgubljene drage uspomene, koju, skrivenu, pogledom treba sresti tu negdje na slici.

 

Znamo da je radeći i zidno-fresko slikarstvo u nekoliko vjerskih objekata, Dimitrijević pokazao svestranost svoga slikarskog umijeća. Najčešće je radio ulja i akvarele, ali mu nisu strane ni druge tehnike; akrilik, tempera, gvaš... Veliki broj njegovih djela se nalazi na svim kontinentima svijeta.

 

Możemo zaključiti da pokazana nakupina stvaralačke energije preuzimana od mladih učenika na davnim početcima karijere i tokom stalnog drużenja sa njima još traje i obećava da od slikara Dimitrijevića możemo očekivati još kvalitetnih izlożbi.

 

 

Petar Kneżević              

 

 

Stranica 1 od 3    Slijedeca >>

 

Nerezi (ulje na platnu/oil on canvas)

 

 

 

 

 

 

Ime slike: Nerezi

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 120 x 90 cm

Cijena:

 

Arhangel Gvarilo (ulje na platnu)

 

 

 

 

 

Ime slike: Arhangel Gavrilo

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 00 x 00 cm

Cijena:

 

Tri Gracije (ulje na platnu)

 

 

Ime slike: Tri Gracije

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 109,5 x 139,5 cm

Cijena: Nije na prodaju

 

Otmica Leukipovih Ćeri (ulje na platnu)

 

 

 

 

 

Ime slike: Otmica Leukipovih Ćeri

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 102 x 98 cm

Cijena: Nije na prodaju

 

Solunaš (ulje na platnu)

 

 

 

 

 

Ime slike: Solunaš

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 28 x 23 cm

Cijena:

 

Portret oca (portret - ulje na platnu)

 

 

 

 

 

Ime slike: Portret Oca

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 45 x 35 cm

Cijena: Nije na prodaju

 

Portret Nestora (portret - ulje na platnu)

 

 

 

 

 

Ime slike: Portret Nestora

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 80 x 66 cm

Cijena: Nije na prodaju

 

Portret majstora Ive (portret - ulje na platnu)

 

 

 

 

Ime slike: Portret Majstora Ive

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 0 x 0 cm

Cijena: Nije na prodaju

 

Portret Ćerke (portret - ulje naplatnu)

 

 

 

 

 

 

Ime slike: Portret Ćerke

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 70 x 55 cm

Cijena: Nije na prodaju

 

Portret majke (portret - ulje na platnu)

 

 

 

 

 

 

Ime slike: Portret Majke

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 70 x 50 cm

Cijena: Nije na prodaju

 

Rode (kompozicija - ulje na platnu)

 

 

 

 

 

Ime slike: Rode

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 100 x 70 cm

Cijena: Nije na prodaju

 

Delfini (kompozicija - ulje na platnu)

 

 

 

Ime slike: Delfini

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 80 x 100 cm

Cijena: Nije na prodaju

 

Kormoran (kompozicija - ulje na platnu)

 

 

 

Ime slike: Kormoran

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 60 x 80 cm

Cijena:

 

Borba za opstanak (kompozicija - ulje na platnu)

 

 

 

 

 

Ime slike: Borba za opstanak

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 80 x 60 cm

Cijena:

 

Krabe (kompozicija - ulje na platnu)

Ime slike: Krabe

Tehnika: Ulje na platnu

Dimenzije: 90 x 42 cm

Cijena:

Stranica 1 od 3    Slijedeca >>

www.dimitrijevic.org © 2010 - All rights reserved

www.dimitrijevic.org